Stora Rut

Stora fina lilla Rut som i dagarna (eller veckorna :) ska bli storasyster. Hon ser fram mot det och pratar mycket om bebisen. Det ska bli spännande att se vad hon säger när den väl kommer ut! Sjukt att vi har gått full tid idag. Vi väntar och längtar!


Fika ute

Rut gillar ju som bekant att vara ute. När man har kommit hem från dagis SKA man leka i sandlådan och inte ens gå in för att äta mellis. Tur att vi har så fin uteplats nu så att vi kan äta mellis ute! Rut gav bort sin macka till Maja och ville istället ha muffins som Emma hade bakat.

När vi var ute passade jag också på att sätta om stolarna i bilen. Rut tyckte att det var spännande och lekte att hon körde mig till mormor och morfar. Med varningsblinkers på...

Bilder från eftermiddagen. (Säkert i varierande ordning eftersom det verkar bli så när jag bloggar från iPhoneappen...)


Gammal ramsa

Kommer ni ihåg hur man satt och kastade med grus och spådde om hur många barn man skulle få? Rut överraskade Joakim genom att köra ramsan i sandlådan. Han hade ingen aning om att hon kunde den... När han tog upp telefonen trodde hon först att han skulle ringa någon, men gick sedan med på att bli filmad och säga det hela om igen!



/e

Stödstrumpor

I måndags fick jag låna min syster Saras stödstrumpor. Dom jag har är visst för små i vaderna för de får inte skära in och stasa av så som de gör. Sara hjälpte mig att ta på strumporna när vi var där och Rut och Tore tittade storögt på.

Igår när jag hämtade Rut på dagis och hon klättrade in i bilen frågade hon 'Mamma, var är stödstrumporna? Var är Saras stödstrumpor?'

Jag är egentligen bara impad av att hon har lagt själva grejen på minnet, men dessutom vilken tvååring pratar om och uttalar stödstrumpor rätt? En liten jäkel på att prata är vår lilla Rut :)


Lampprojekt

Jag är nu rätt trött på att inte orka så mycket. Trots att foglossningen faktiskt är lite bättre orkar jag inte med att göra en massa saker som jag skulle vilja. Att få Rut klar till dagis på morgonen och att ta henne dit i kombination med en massa extrabesök hos barnmorskan eftersom jag fortfarande har för mycket äggvita (fast numera bra blodtryck) gör att jag inte orkar så mycket mer. Igår satte jag dock igång med ett stillasittande lampprojekt som jag hade tänkt ut.

image description
Det var lampan som Rut använt som stege som skulle göras om. Vi köpte den på loppis för länge sedan, men den kändes inte så fräsch. Nu har vi haft den på farstubron ett tag för att den skulle få vädra av sig.

Lampan skulle kläs av...

...tills bara 'skelettet' var kvar.

Innan besök hos BM svängde jag förbi mamma och pappa för att sno lite tyger.

Sen lindade jag skelettet med resmor i olika tyger.

Och när den blev klar ser den ut såhär! (Matchar köket eller hur ;)
Jag tänkte köpa typ den här lampsladden med upphängning. De finns i olika färger och på Bolagret. Bild tagen från bolagret.se.

Vad tror ni? Vi vet inte än om den är helt klar eller var den ska hänga, men det märker vi. Antingen vårt (nya)sovrum eller lekrummet (Ruts nuvarande sovrum) kanske? Svårt att säga innan rummen är klara.

/e


Stenläggning

Joakim har gått in järnet för stenläggningen på tomten. Han hade grävt upp en massa skifferplattor från tomten tidigare, men hittade nu fler som alla ska läggas ut runt de andra plattorna. (Än så länge är de ju bara 'provutlagda').

Rut, hon hittade en lampskärm att provstå på.


Giftermål!

I lördags blev vi överraskade när vi trodde att vi skulle på födelsedagsfika, men istället hamnade på bröllopsfika! Det var Jacks föräldrar, Daniel och Anna, som hade gift sig på förmiddagen. Grattis! Tyvärr bidde det bara ett kort på tårtan... Och kort på när Rut leker med deras enorma katt :)


Häng i Blacka

Idag är en grävskopa och hälsar på i Lindö varför måndagshänget är flyttat till Blacka och kusinerna. Det är så roligt nu när Tore och Rut börjar leka med varandra.


Solig söndag

Idag skiner solen och vi har varit ute så gott som hela dagen. Rut älskar nämligen att vara ute. Imorse sopade vi runt sand på plattorna så att dom ska sätta sig och efter det var Joakim tvungen att ta fram utemöblerna. Det blir kalasbra! Rut bestämde 'äta mat ute, mamma!' till lunch. Så lunch ute blev det! Smarrig pyttipanna i solen.

Rut ramlade strax innan och spräckte upp ett otäckt jack i läppen, men verkade inte alltför påverkad (trots att det såg djupt och otäckt ut) Nu går hon runt och säger 'titta pappa, Jut slagit läppen', men verkar inte ha ont. Enligt 1177 gör man inte heller något åt jack i läppar så det får läka av sig självt...


Fredag

Idag är det vårig fredag och jag och Rut har hängt hos mormor och morfar som skulle passa Rut när jag var på en extrakoll hos BM. Blodtryck och äggvita var iallafall bra så jag kan vara lugn över helgen.

Hos mormor och morfar fick Rut duka. Självklart fick Maja också bestick! Rut provade också mormors läsglasögon.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1317500/images/2012/pic_195162693.jpg" class="image">


Plattor

Lite hastigt och lustigt fick vi plattor lagda på framsidan igår! Mamma och pappa har lagt nya plattor runt sitt hus och vi tog gladeligen över de gamla. Nu slipper vi sitta och vicka på gruset i sommar! Tack! <3


Rut å pappan

Rut har tur som har en sån rolig och lekig pappa! Han hittar på en massa galna bus och far omkring som en vilde till Ruts stora förtjusning. Häromdagen lekte dom i trädgården med pappas piratflagga.


Måndagshäng

På måndagar har vi numera måndagshäng hos mormor och morfar i Lindö. Mormor tycker att måndagar är fasligt tråkiga och vill gärna liva upp dom med lite barn och barnbarn. Eftersom både Tore och Rut bara går 15 timmar i veckan på dagis vilket för dom båda innebär lediga måndagar passar ju det perfekt! Leka med jämnåriga är ju härligt för både barn och vuxna :)

Rut och Tore hjälpte mormor att diska och laga mat. 'Meelja korv! Meeelja äpple' lät det från de båda. Ivar, han satt mest och såg söt ut :)


Diverse söndagsfestligheter

Söndagsförmiddagen spenderades hos mormor, morfar, Emma och Maja tillsammans med mamma. Pappan var på en tripp till Linköping tillsammans med farbror Jonas. Efter lite god blodpudding i Lindö åkte vi hem för att sova middag och Rut som propsade på att 'Jag är inte tjött mamma!' somnade tillslut den lilla i mammas säng. Har nog aldrig hänt förut...

Joakim kom hem under sovningen och när Dudda vaknat gick dom ut i trädgården för att leka. Jag passade på att städa hela huset (för nu ska fasen den här ungen ut!) Hoppas bara att det hjälpte, annars fick jag bara mer ont i ryggen ;)

När de två vildbasarna kommit in, lagat mat och den kladdiga lilla badat fick Rut se tvättstugan som jag städat riktigt ordentligt medan hon sov. Hon kommer då utrusande och skriker: Du har städat så fint mamma!! Hihi, gullungen! Då känns det ju värt iallafall :)

Fisken Rut i badartagen.


Lördag 120317

Idag har vi haft en riktig hemmadag. Jag orkar inte göra något typ och vädret har varit riktigt ruttet. Trots det bidde det en stund ute på förmiddagen för Rut och Joakim.

En tur ner till Glan för att mata fåglarna. (Vilket bara är en ursäkt från Rut för att få äta en massa bröd...)

Och gunga på lejonet på badplatsen.

Efter middagsluren gjorde vi chokladbollar. Eller jag gjorde och Rut åt. Fyra stycken hann hon med medan jag rullade resten till fikat.

Och resten av dagen lekte vi i jummet. Med lite olika saker. En pall bland annat.

Jag är bättre från förkylningen när det gäller hostan men det här jäkla snoret alltså, Mina bihålor sprängs snart och nässpraykonsumtionen är inte att leka med... Nu får nog bebisen komma ut snart ändå så att jag iallafall slipper graviditetsnästäppan.

Imorrn är det söndag och vem vet vad dagen har att bjuda på? Lite måling av badrumsväggen kanske?

/e

Bildmapp!

Rut ritar och målar så mycket och fram till nu har teckningarna förvarats ovanpå kylskåpet. Inte helt optimalt. Jag har under en tid tänkt på att köpa någon slags mapp till hennes teckningar och idag gav jag mig iväg tillsammans med Rut och farmor för att hitta en. Skönt att komma utanför huset, men rätt jobbigt ändå när man inte är helt kry :)





Ruts fina konstverk. Både från dagis och hemmapyssel.

Jag lyckades hitta en perfekt mapp på Clas Ohlson för 99:- . Den blev rätt full direkt, men det ska nog gå i mycket mer. Målade dit namn och så själv förstås :)

/e


Mamma blommor!

På ultraljudet idag gick det bra. Bebisen mättes och ska väga 3100 g, exakt på kurvan för var den ska ligga. Fostervattenmängden och blodtrycket var också bra så nu väntar vi tills nästa vecka då jag ska tillbaka igen.

När jag kom hem från sjukhuset kom en superglad Rut springande mot mig. 'Mamma, mamma! Blommor! Mamma fått blommor!' Och mycket riktigt, en jättevacker bukett hade jag fått av svärmor och svärfar! Tack så jättejättemycket <3

/e


Dagisdags!

Idag gick Rut upp någorlunda skapligt. 5.30 hörde vi 'Mamma? Pappa?' och sedan ett par tassande små fötter, en dunk när dörren slog i väggen och sedan 'Pappa? Jag är vaken nu pappa! Gå upp! Här! Kläder pappa! Här! Gå upp nu pappa!' i en härlig liten harang. Klart vi gick upp och klockan 9 var det dags för dagis för den stora tjejen. I och med att jag bara fick vara sjukskriven t.om. vecka 36 (sen ska man visst klara sig ändå ;) är jag nu föräldraledig och Rut får bara vara på dagis tisdag - torsdag mellan kl 9-14.

Klockan 13 idag ska jag på ett ultraljud och göra nya tester för att se att allt är okej med mig och den lilla. Kanske kan jag lyckas tjuvkolla vad det är för en liten där inne ;)

/e


Inget dagis

Planen var att Rut skulle kunna gå till dagis idag, men då jag legat och hostat på soffan hela natten väcktes hon redan kl 4.30 av mina hostattacker. Vi har varit uppe sen dess och det känns inte som att det är rätt förutsättningar för att komma tillbaka till dagis. Mormor är därför blixtinkallad för en heldag istället för bara eftermiddag.

Rut passade på att busa lite med pappa innan jobbet.


Tisdag 120313

Efter besöket på förlossningen idag var blodtrycket bättre och jag hade inte såå mycket äggvita i urinen. Bebisen mår bra och det lilla hjärtat klappar på som det ska. Jag ska tillbaka på torsdag för ultraljud och nya kontroller för att hålla uppsikt över det hela. Det känns bra! För övrigt känner jag mig ännu sämre i förkylningen, men ingen feber än så länge (ta i trä), bara rejäl hosta och snorighet = sjukt trött. Rut är bättre och rätt rastlös här hemma så imorgon blir det dagis för henne. Idag har farmor hjälpt oss hela dagen. Tack!!

Tjock mamma med svullna fötter.

På övervåningen händer det lite iallafall.



Igår kom elektrikern och satte upp lampor i badrummet. Yeey!
(Inte så bra kort, men den riktiga kameran ligger nerpackad i bebisväskan...)

Och idag kom glasmästarna och satte stolpar och mätte till vårt trappräcke i glas som ska beställas.

Det får nog räcka för idag. Tack för alla peppkommentarer och fina sms. Det värmer <3

/e

Uppdatering

Igår var jag återigen uppe på förlossningen efter ett besök hos barnmorskan med lite för högt blodtryck och äggvita i urinen. De gjorde massor av koller och kom fram till att det möjligtvis är havandeskapsförgiftning i det absoluta förstadiet. Det kan dock också vara så att mina värden beror på den härliga förkylningen med hosta som Rut har smittat mig med. Jag fick iallafall med mig en dunk hem där jag ska samla urin i ett dygn och idag kl 15 ska jag tillbaka för nya kontroller. Jag har fortsatta sammandragningar, men inte regelbundet så vi får väl se när den lill* behagar titta ut. Det skadar ju inte om jag blir frisk först. I mitt nuvarande tillstånd orkar jag inte föda nåt barn...

/e


Studiebesök - men ingen bebis

I helgen har vi varit på studiebesök på förlossningen. I lördags morse satte sammandragningarna igång och så fort jag gick fler än två steg fick jag gå framåtböjd. Det slutade inte heller och eftersom jag blev osäker på vad det var ringde jag till förlossningen. Dom sa att vi kunde komma in för att kolla över det hela och när barnvakt anländigt strax efetr 14 åkte vi. Väl inne fick jag mätgrejer på magen vilka visade att jag hade sammandragningar. Jag hade också på tok för högt blodtryck så barnmorskan rådde oss att gå och ta en fika för att komma tillbaka efetr en timme för ny mätning och snack med läkare. En timme gick och väl tillbaka var inte blodtrycket bättre. Inte heller efter vila och nya mätningar. De tog blodprov som dock inte visade tecken på havandeskapsförgiftning, som är det man är orolig för. Jag hade också värkar med ca 5 minuters mellanrum och var öppen ca 3 cm.

Efter mycket om och men fick vi träffa läkaren som ville ha kvar mig för observation över natten. Om blodtrycket fortfarande var skyhögt kunde det bli tal om att sätta igång förlossningen. Vi fick ett rum (med tv - det var ju melodifestival :) och jag fick tabletter att sova på för att förhoppningsvis sänka blodtrycket till morgonen. De undrade nämligen om jag sover bra. 'Nä, rätt värdelöst' blev väl svaret. Värkarna avtog under natten, men jag vaknade med grym huvudvärk som tyvärr har tilltagit under dagen till ännu grymmare huvudvärk. På morgonen hade jag fortsatt för högt blodtryck, men inte så skyhögt som när jag kom in på eftermiddagen innan. Eftersom det inte hade hänt något mer med värkarna och de istället nu kom med ca 10 minutera mellanrum bestämde läkaren (som vi aldrig fick träffa) att vi fick åka hem och avvakta. Jag ska tillbaka imorgon för nya prover och förstås ringa om jag blir sämre med flimmer för ögonen eller liknande.

Än så länge - ingen bebis alltså. Bara en hoper mer oroliga personer :p Tack så jättemycket Ruts farmor och farfar för hjälpen med barnvakt! Tur att man har familj som ställer upp <3




På förmiddagen, innan vi bestämde oss för att ringa, gjorde vi iordning bebisens säng. Rut tyckte att den blev fin och verkar inte det mista avis (än iallafall). Vi pratade mycket om hennes fina gula säng också och Rut öste i alla sina bästa saker i bebisens säng. 'Bebis låna gossen. Bebis låna Maja. Bebis låna napparna.' Vårt lilla gull <3

/e&j

Badrum!

Badrummet börjar ta form minsann! Våtrumsmattan är satt och likaså toalett, handfat, blandare och element. idag skulle elektrikern kommit, men fick ringa återbud för att hämta sjukt barn på dagis. Han kommer på måndag istället.


Inte så bra bilder, men ändå. På måndag kommer också badkaret som vi har beställt.

/e

Rut är sämre

Det är en långvarig och ihärdig influensa vår lilla Rut har fått. Jag pratade med sjukvårdsupplysningen idag och de sa att influensan som går nu ofta sitter i i 7-10 dagar. Har vi otur är hon inte frisk förrän nästa vecka alltså. Igår kväll hade Rut återigen 39.5 i feber och natten har varit ett rent helvete. Hög feber, hosta och ont i magen och förstoppning på det. 'Sitta mammas knääää' har Rut gråtit. 'Läsa Lilla Anna leker med bollar' eller 'Läsa Lilla Anna å långa farbroooorn' har också kommit ut ur den ledsna lilla Rut. Man är ju lagom pepp på det klockan 02.20, men vad gör man inte? Efter 2 sidor har hon somnat sittandes i knät, men vaknar lika väl en timme senare för samma procedur. Kl 04.25 var det dags att gå upp och eftersom det bara var mamma som dög under hela natten fick Joakim snällt stanna hemma och vabba idag. Det finns gränser för vad en höggravid kan orka med...

Rut somnade i pappas knä framför tvn på förmiddagen.

Av sjukvårdsupplysningen fick jag tips på vad vi kan försöka stoppa i henne också med tanke på förstoppningen och jag har därför vart och handlat diverse goda grejer som aprikoskräm, nyponsoppa, saft och päronpuré. Nåt ska väl falla den lilla i smaken?

/e


Krasslig

Rut är fortfarande krasslig, men bättre från feberm iallafall. Det för med sig en GRYM mammig- och pappighet. Idag kom mormor, moster, morfar och Maja för att leka och hjälpa till. Rut ville dock INTE leka med någon annan än mamma. Emma gick bra en liten stund, men annars var det bara mamma som dög. Pust säger jag. Det resulterade iallafall i ett oerhört välstädat hus eftersom Ruts mormor då istället dammsög och skurade hela huset inklusive diskhoar, hallplattor och trappa. GULD värt! Tack!

På förmiddagen idag tog vi oss ut en sväng Rut och jag:

Inte utan Maja och gossen förstås. Nån måtta får det ju vara...

Vi tittade på grävskopan en låååååång stund.


Vi hämtade tidningen, satte upp fågelmat och fotade oss med telefonen. Det var roligt att 'vända' på den så att vi såg oss själva samtidigt som vi fotade.

Vi hoppas på ännu mer bättring tills imorrn!

/e

Onsdag

Vi trodde att Rut var på bättringsvägen idag. Hon har inte hostat så farligt under natten (även om hon har vart rätt mycket ledsen och vi har fått springa in och ut massor...) och på förmiddagen var hon rätt rastlös och pigg. Vi åkte därför och handlade med hjälp av farmor och Rut var jätteduktig och bar bröd och scannade varor. När hon vaknat efter middagssovningen kom mormor och Maja förbi en sväng för att underhålla. Rut ville leka med Maja, men Maja kanske inte var riktigt lika pepp på Ruts lekar. Rut kändes lite hängigare, men gick ut en sväng i trädgården för att få lite frisk luft. Mormor skjutsade oss sen till farmor där vi hade bokat in middag. (Vilken service man har va?! :D ) Väl där blev Rut jättehängig och ville just ingenting. Knappt någon mat åt hon och för första gången någonsin hängde hon i min famn och sa ynkligt 'Jaaag viiiill ååååkaaa heeeem' Tilläggas kan ju att hon fortfarande har ont i magen också.

Väl hemma visade det sig att Rut hade 39.5 i feber så det var ju inte så konstigt att hon var som hon var. Nu hoppas vi på bättring under natten.

Rut (och Maja) leker:

'Häär Maja! Ligg! Ligg! Ligg Maja! Mommo kom! Hjälpa!'

'Här Maja. Ha gossen och Maja!'

'Maja har söta oron!'

'Dudde också sitta!'

/e

Rutis är sjukis

Rut har hostat halva natten. En rätt otäck djup hosta som verkar göra rätt ont eftersom hon samtidigt har kvidit 'Aaaaj, aaaaaj' På morgonen hade hon lite feber också så idag har hon varit hemma med mamma med avlösning av farmor. Hosta och förkylning i kombination med förstoppning gör att man efter ett lavemang somnar av utmattning under soffbordet. Stackars lilla Dudde!


Frukost hos Holms

Vad slår en härlig familjefrukost en lördagsmorgon? Solen skiner utanför fönstret och Rut vill ha både gröt med plommon och russin, macka med (leverpa)stej, té och äpplejuice med hallon. Vi läser lördags-NT och avslutar frukosten med kaffe. Rut avslutar med att kleta stej på fönstret och hälla juicen i téet och sedan té- och juiceblandningen över gröten som hon inte åt upp. Men vad gör det? Det är ju lördag och solen skiner och pappa och Rut tar på overallen och går till lekparken innan klockan är 9.

Grönt Guava-té är smaskens för magen! Likaså fiberberikad havregrynsgröt med solrosfrön och plommon och jussin.

'Deet stååj? Pappa, det stååj?' Rut är mycket intresserad av läsning.

Iskana vid lekplatsen.

/e


Dudde kjäkits!

Idag ringde dom från dagis (för första gången sedan Rut började där) och sa att Rut hade kräkts. Jag var ju typiskt nog på Ikea med Sara och Iar och i och med att dom gärna ville att vi skulle hämta så snabbt som möjligt (förstås!) fick Joakim åka från jobbet. Det hade ju tagit typ en timme för mig att bara gå till kassorna i mitt krycktillstånd. (Jag hade ju i och för sig kunnat dela vagn med Ivar så hade det nog gått fortare :) 

Joakim hämtade en ändå rätt pigg tjej som glatt utbrast 'Pappa! Dudde haaj kjääkits!' när dagisfröken överlämnade den (så sent som igår tvättade) täckjackan med andra ytterkläder i en påse. Rut hade nämligen kjääkits ute på gården. Hon var dock inte lika stursk när dom kom hem, ville inte ha någon mat utan bara välling och titta på Bamse. (Fast pappa bestämde Dunderklumpen istället...)

En lite blek och hängig Rut.

Som somnade i soffan! Det har aldrig hänt förr.

När hon sovit i några timmar mådde hon bättre och åt äpple till mellanmål och drack en massa äpple/hallonjuice. Hon hade dock stora besvär med magen och fick efter lavemang, en massa plommon och mycket gråt äntligen ur sig det som kanske har besvärat henne hela veckan. Vilken jäkla dunderklump! Efter det sprang hon runt som en liten solstråle och jagade både mamma och pappa.


Till middag åt Rut massor vilket resulterade i ett bad.

Efter badet bidde det fredagsmys i soffan. Mamma skulle hämta:
1. Gossen och Maja!
2. Bamse.
3. Filt.
4. Dockan.
5. Jussin och plommon.
6. Titta på Timmy lamm! (Som är vad Bäbävitalamm heter på riktigt)

Och där satt vi ända tills läggdags. Inga mer kräkningar alltså så vi hoppas på att det bara var en engångsgrej.

/e

Golvmatta


Golvmatta som andas 70-talsskola? Jajamensan!

Mattläggarna skulle ju komma nu på fredagkvällen och lägga golvmattan. Mattan hade dock kommit in redan på torsdagen och då kom de direkt istället. Såskareva! Imorgon kommer de och sätter väggmattan och idag åker jag en snabb sväng till Ikea med Sara och Iar (som Tore säger :) och köper lampor till badrummet så att vi kan ringa in både elektriker och rörmokare nästa vecka. Yeey!

/e

Mera spackel


Nu är också väggarna i badrummet spacklade. Mattläggarna Danne ett och Danne två, som Rut kallar dom, ('Vaaj ääj Danne ett? Vaaj ääj Danne två?) kommer tillbaka på fredag och sätter våtrumsmattan!

/e

Sa jag vår?


Ja, det gjorde jag va? Vår i luften är lika med lera på overallen och mycket tvätt blir det. Tur att dom har roligt på dagis iallafall :)

Jag var för övrigt hos BM i måndags på en rutinkontroll. Jag hade lite mycket äggvita i urinen, men normalt blodtryck så det ska inte vara något att oroa sig över. Jag fick en extratid på tisdag för uppföljning av mina värden. Bebisen hade också sjunkit ner och är nu ruckbar, som är stadiet innan fixerad. Jag tror dock att den kan ha fixerat sig nu efter besöket för magen är ännu lägre och jag har har ännu mer ont i fogarna. Idag är vi i 35+5 och det är ju då Rut föddes. Blir spännande att se hur länge den här tänker dröja. Vi har iallafall babyväskan packad och jag la ner mina sista kläder igår kväll. Nu vääääntar vi bara <3

/e

RSS 2.0